Wat is er te beleven?

Tijdens de Pinksterdagen bruist kasteel Ammersoyen van de activiteiten. Het kasteel is weer bewoond zoals in de middeleeuwen! Zowel binnen als buiten is veel te beleven, overal kom je historische personages tegen en voor kinderen is er een uitgebreid spelletjesprogramma. Een leuk dagje uit voor jong en oud!

Hertogin Maria

Dit jaar bewoont niet de hertog van Gelre, maar hertogin Maria van Gelre het kasteel. Haar prachtige blauwe houppelande kun je na haar aankomst in de Trouwzaal bewonderen.

Maria van Gelre

Bewoond kasteel

Alle middeleeuwse vertrekken van het kasteel zijn bewoond zoals in het jaar 1400. Maak kennis met de hofhouding van de hertogin en ontdek het kasteel!

borduurles

Middeleeuwse keukens

Bij de veldkeukens op de voorburcht kunt u zien hoe het banket voor de hertog bereid wordt. Neem een kijkje bij de kok en vleesmeester aan de vuurtafels of bekijk de voorbereidingen van de keukenmeiden.

Veldkeuken (500x)

Kinderprogramma

Voor kinderen zijn er overal activiteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld een speurtocht doen, spullen raden in de voelzakken, een tasje vilten bij de wolkraam en middeleeuwse spelletjes doen.

Tasjes maken (300x)

Leuke middeleeuwers

Overal op het terrein kom je middeleeuwse personages tegen. Van de hertogin en haar gasten tot aan keukenmeiden en poepscheppers.

2018-05-20AmmersoyenMidbewoondTRot76

Wagenspel

Beleef een echt middeleeuws wagenspel mee. Op een platte wagen zoals het hoort op een middeleeuwse jaarmarkt. Komt dat zien!

031

Ambachten

Op het buitenterrein kom je ook ambachtslieden tegen, zoals koperslagers en zelfs papiermakers.
2018-05-20AmmersoyenTonRothengatter008

Markt

Op het buitenterrein kun je rondstruinen over de markt. Je vindt er verkopers van lekkernijen, mooie historische artikelen en bijvoorbeeld ook een imker.

021

Harnas passen

Bij de tent van de manschappen, kun je een kijkje nemen bij alle wapens. In de wapenkamer in het kasteel mag je ook onderdelen van een harnas passen!

Harnas passen - Ammersoyen Pinksteren 2015

Valkenier

Op de voorburcht kun je bij de valkenier van dichtbij diverse roofvogels bekijken, zoals uilen, valken en een gier. 

valkenier

Papier maken

Neem op de markt ook een kijkje bij de Papiermaeckers en bekijk hoe men in de middeleeuwen zelf papier maakte!

022

Muziek

Zowel in het kasteel als buiten is er live middeleeuwse muziek van Datura te beluisteren. 

IMG_20180520_140931

Zwaardvechten

Op het buitenterrein zijn meerdere keren per dag demonstraties zwaardvechten. Ook kan jong en oud meedoen aan workshops.

IMG_20180520_152147

Kinderveldslag

Weet jij hoe je je als een ridder hoort te gedragen en te vechten? Je leert het van de ridders tijdens de kinderveldslag! Doe je ook mee?

kinderveldslag (500x)

Pijl & boogschieten 

Een paar keer per dag kun je kijken naar een demonstratie pijl en boogschieten. Maar je mag zelf ook een pijl afschieten! Kun jij de roos raken?

Boogschieten (300x)

Probeer een echt dameszadel!

Ook dit jaar zijn er weer paarden aanwezig. Ze brengen hertogin Maria van Gelre en haar hofhouding naar het kasteel. Als Maria gearriveerd is kun je de paarden bekijken en zelfs een echt dameszadel proberen!

2018-05-20AmmersoyenMidbewoondTRot82

Kun jij kalligraferen?

In de Vrouwenkamer in het kasteel is ook een kalligraaf aan het werk. Jij mag ook proberen te schrijven met een veer!

2018-05-20AmmersoyenMidbewoondTRot56