Zijn er nog kastelen bewoond in Nederland?

 
Jezelf altijd al gezien als kasteelvrouw of heer? Dan droom je vast wel eens weg hoe je leven op een kasteel er uit zou zien. De ruimte die je dan hebt, alle mogelijkheden, privacy, de prachtige tuinen en ultieme vrijheid. Wie droomt er niet van. Maar is dat nog wel mogelijk in Nederland? We zochten het voor je uit!

Wonen in een kasteel

 
Er zijn niet veel grote kastelen meer in Nederland die particulier bewoond worden. Bijna in elk kasteel woont wel iemand, alleen niet meer zoals vroeger natuurlijk. Toch zijn er nog flink wat burchten die bewoond worden door families die er al jaren wonen. Deze zijn moeilijk te vinden, maar soms komt er nog wel eens een parel te koop!

Onderhoud van een kasteel

Kastelen zijn flinke gebouwen die veel onderhoud nodig hebben. Dit is voor veel bewoners bijna niet te betalen om het alleen als privéwoning te gebruiken. Daarom worden veel kastelen en burchten opengesteld voor het publiek. Vaak wordt er iets van een terras of eetgelegenheid gecreëerd en mag je tegen betaling een kijkje komen nemen in het kasteel. Ook worden er rondleidingen georganiseerd, want wie kan er nu beter vertellen over het kasteel dan de persoon die er al jaren woont!

Appartementen

Kastelen zijn groot, heel groot. Tegenwoordig hebben mensen geen personeel meer nodig om te zorgen dat ze een goed leven kunnen leiden. Dus bleven er veel kamers ongebruikt. De oplossing die voor veel kastelen gevonden is, is het ombouwen naar appartementen en woningen. Verschillende delen van het kasteel zijn verbouwd en gemoderniseerd zodat er mooie woningen gemaakt konden worden. Want hoe bijzonder is het als je thuiskomt van werk en over de ophaalbrug naar je huis moet rijden?!

Andere functie

 
Dat kastelen veel geld kosten in aanschaf en onderhoud is onderhand wel duidelijk. Daarom worden steeds vaker kastelen omgebouwd tot hotel of een plek om evenementen te houden. Zo kan iedereen voor 1 nachtje kasteelheer of vrouw zijn en wakker worden met een uitzicht over de prachtige kasteeltuinen. Ook belenen de kasteeltuinen zich perfect voor evenementen. Menig vrouw droomt er ook van om te trouwen op een kasteel en kan voor een dag prinses te mogen zijn op die manier. Ook voor het houden van markten is het de perfecte locatie.