Kasteeltuinen om te bezoeken in Nederland

Net zo indrukwekkend als het kasteel zelf, zijn ook de kasteeltuinen die erbij horen. De tuinen zijn vaak perfect aangelegd en in originele staat onderhouden. Het zijn prachtige plekken om een mooie wandeling te maken. Hierbij de kasteeltuinen in Nederland die je zeker niet mag missen!

De tuinen van Het Loo

De tuinen van het Loo zijn misschien wel de bekendste van Nederland. In de 17e eeuw zijn ze aangelegd door de Stadhouder-koning Willem III en Koningin Mary II van Engeland. De tuin is aangelegd met als doel om de gasten te imponeren. Dat is zeker gelukt! Met een vleugje van het Engelse landschapstuin en veel symmetrisch aangelegd parterres kijk je hier je ogen uit. Er zijn meerdere indrukwekkend fonteinen en historisch beplanting. Het is een schitterend gezicht.

De tuinen van Kasteel de Haar

Bij Kasteel de Haar is een prachtig park van ruim 55 hectare groot en zijn prachtige siertuinen aangelegd. Het Engelse landschapspark is aangelegd en rondom het hoofdgebouw zijn de Franse stijltuinen gemaakt. De meeste speciale tuin die aangelegd is, is de rozentuin. Dit is een monument dat aangelegd is ter herinnering aan de oudste zoon van de Baron, die in 1912 verongelukte bij een auto-ongeluk.

Kasteeltuin van Arcen

Deze kasteeltuinen gelegen in het kleine dorpje Arcen in Noord-Limburg is een van de veelzijdigste bloemen en planten parken van Europa. De stijltuinen zijn ruim opgezet en bieden een diversiteit aan stijlen, vormen en kleuren. Het paradepaardje van de kasteeltuin is het barokke Rosarium. Hier vind je 10 gethematiseerde rozen kamers waar maar liefst 8000 rozenstruiken staan. Ook is er een subtropische kas, een Oosterse watertuin, bamboebos, de moestuin en kleinere gethematiseerde tuinen.

De tuinen van Twickel

Het beroemde Kasteel Twickel wordt omringd door een indrukwekkend parklandschap waar veel oude bomen, vijverpartijen en natuurlijke weides te vinden zijn. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl met groene weiden, rhododendron groepen en spiegelvijvers. Bij het kasteel is een formele tuin aangelegd en vind je ook de Oranjerie. Deze wordt nog steeds gebruikt om in de wintermaanden de palmen en citrusbomen te beschermen tegen de kou.

Kasteel Keukenhof

Het Keukenhof staat vooral bekend om zijn prachtige bloemenshow in Lisse elk voorjaar, waar het miljoenen toeristen ontvangt. Maar naast deze bloementuin ligt het Kasteel Keukenhof. Het kan dan ook niet anders dat dit een prachtige tuin moet zijn. Ook leuk; in de kasteeltuin is er recent een beeldentuin aangelegd, waar een leuke wandelroute langs loopt.